Det koster det at flytte applikationer i skyen

Digitalisering og digital transformation er - med god grund - på dagsordenen i langt de fleste virksomheder. To af de spørgsmål, som på et tidspunkt vil presse sig på, er: Cloud eller ej? Og hvad vil det koste os?

For at svare på det sidste først: Den nedre grænse er typisk lønnen til en fuldtidsmedarbejder i 2-4 uger uger samt en løbende driftsudgift, der afhænger af, hvor meget plads og serverkraft du optager i skyen - samt hvilke af cloud-udbyderens services, du benytter.

Hvis man skal kunne give et svar på det første spørgsmål, som giver mening, kan det ikke stå alene. Man bliver som minimum også nødt til at spørge sig selv, i hvor høj grad ens it-miljø skal være agilt, og hvor meget man vil betale.

På udkig efter gevinster

Lad os lige træde et skridt tilbage og kigge på, hvor denne diskussion typisk starter. I hovedreglen vil det være forretningsledelsen, der af den ene eller anden grund begynder at interessere sig for digitalisering - i ordets bredeste forstand.

Måske kan du selv genkende sætningen: “Der må da være nogle gevinster, vi kan høste”,  - og det er der da også for langt de flestes vedkommende.

New call-to-action

Men både målet og midlet er ofte lidt uklart, og derfor bliver det hurtigt en opgave, der bliver nedarvet til it-afdelingen, som får til opgave at kigge nærmere på mulighederne.

I rigtig mange tilfælde kommer cloud-diskussionen hurtigt ind i billedet. For det at lægge sine applikationer op i skyen kan umiddelbart virke som det oplagte middel til at nå et digitaliseringsniveau, som både styrker forretningens processer og eksekveringskraft og samtidig minimerer en lang række af de drifts- og vedligeholdelsesopgaver, som it-afdelingen ellers bruger masser af ressourcer på at løse.

Cloud eller on premise?

Udover ønsket om at styrke forretningens muskelmasse ligger der altså også ofte en forventning om, at det at flytte virksomhedens applikationer op i skyen vil medføre besparelser. Det er imidlertid ikke givet, at det hænger sådan sammen - tværtimod kan der i nogle tilfælde være besparelser forbundet med at hjemtage driften af sine applikationer. Så det er ikke en naturlov, at skyen altid er svaret, men for mange virksomheder vil det nu alligevel være tilfældet.

Et af de mest tungtvejende argumenter er sikkerhed og stabilitet. Hvis dine applikationer ligger lokalt, vil et nedbrud lamme din forretning - det skete eksempelvis for modevirksomheden Trendhim på Black Friday og kostede omsætning for hundredetusindvis af kroner - mens en cloud-hostet løsning sikrer, at ens data ligger hos datacentre rundt omkring i verden, så en ny server kan tage over, hvis uheldet rammer.

Der er forskellige cloud-modeller, man kan vælge imellem - blandt andet private cloud, public cloud eller hybrid cloud, og for at øge kompleksiteten er der også forskellige måder at gennemføre transitionsprocessen på.

Tre veje op til skyen

Lift & Shift

Lift & Shift-modellen er ironisk nok på én og samme tid den mest enkle og den potentielt dyreste måde at lægge sine applikationer i skyen på. Ret beset bliver applikationerne “bare” lagt i skyen uden yderligere tilretninger og tilpasninger, og netop det forhold indebærer både den største fordel og den største potentielle risiko. For hvis du er heldig, kører tingene, som de skal, men sandsynligheden taler for, at du efterfølgende kommer til at bruge mange ressourcer på at tweake applikationerne, så de fungerer efter hensigten i det nye miljø.

Cloud Enablement

I modsætning til Lift & Shift-tilgangen sørger du med cloud enablement på forhånd for, at dine applikationer er tilpasset cloud-miljøet, som de skal fungere i. Afhængig af antallet, alderen og kompleksiteten af dine applikationer kan enablement-processen tage kortere eller længere tid, men alt andet lige vil din software have bedre muligheder for at fungere bedre i skyen, hvis der er tænkt cloud, allerede inden du påbegynder transitionsprocessen.

Cloud Native

Hvis dine applikationer er cloud native - altså allerede i designfasen er klargjort til cloud - vil du i sagens natur have det bedste udgangspunkt for at lade dem flytte hjemmefra. Det vil oftest implicere, at du har betalt lidt mere for dem, da du købte (eller udviklede) dem, men det kommer dig så til gode nu.

Der er altså en række elementer, du skal forholde dig til, hvis I også går i overvejelser om at flytte jeres applikationer ud i skyen. Det indebærer en analyse- og rådgivningsfase og den efterfølgende proces med rent faktisk at flytte applikationerne over i det nye miljø. Samtidig kommer der udgifter til selve hostingen af data, og her afhænger prisen af, hvor meget softwaren fylder. Her betaler du altså for dit løbende “forbrug”.

cloud date m. claus

Del indhold