7 must-have add-ons til din Jira-installation

Uanset om din organisation bruger Atlassian Jira til projekt- eller workload-management, til issue- eller bug-tracking eller til noget helt tredje, har I sikkert opdaget, at Jira kan rigtigt meget - men også at der er ret mange funktioner, som ikke findes i Jira “out-of-the-box”

Ofte vil man som virksomhed være nødt til at træffe et valg mellem at tilpasse ens måde at arbejde på til mulighederne i Jira eller omvendt at tilpasse Jira til ens måde at arbejde på. Her kommer de såkaldt add-ons ind i billedet.

Add-ons er udvidelser til de funktioner, som Jira er født med. Som regel vil et add-on udvide Jira med en specifik funktion - eksempelvis evnen til at eksportere brugere - men der findes også add-on suiter, der tilføjer mange funktioner til Jira.

Add-ons hentes via Atlassian Marketplace (https://marketplace.atlassian.com/) og kan være gratis, men der vil i de fleste tilfælde være en licensomkostning (som regel pr. bruger) for at kunne bruge de pågældende add-ons. Langt de fleste gange følger add-on licenser det antal brugere, der er licenseret i Jira.

I Netic har vi anvendt Atlassian Jira som omdrejningspunktet for vores driftsforretning igennem mange år, ligesom vi har hjulpet vores kunder med at få mest muligt ud af deres Jira-platform. Derfor har vi brugt forskellige add-ons igennem lang tid, ligesom vi faktisk også har udviklet vores egne add-ons, der kan købes gennem Atlassian Marketplace.

Her får du derfor vores anbefalinger til 7 must-have add-ons til din Jira-installation.

 

Adaptavist Scriptrunner for Jira

Adaptavist er et engelsk softwareudviklings- og konsulenthus med hovedsæde i London. De har udviklet add-on’et Scriptrunner, der udvider Jira med en række nærmest uundværlige værktøjer for både udvikler og administrator.

Adaptavist implementerer sproget Groovy i Jira, så man kan bruge stort hele Jiras Java Api og alle Groovys funktioner - både i Workflows, beregnede felter og i listeners (event lyttere). Dette giver muligheder for at opnå funktioner, som er helt specielle og ikke mulige at tilkøbe færdige.

Vi skylder også at nævne, at Scriptrunner indeholder stærke integrationsmuligheder til 3. parts værktøjer, så du eksempelvis kan lave SQL-queries fra et Jira workflow og således tilgå eksterne datakilder i et Jira-issue.

Du kan læse mere om Adaptavist Scriptrunner på Adaptavists website her: https://www.adaptavist.com/products/atlassian-apps/scriptrunner-for-jira eller købe Scriptrunner på Atlassian Marketplace her: https://marketplace.atlassian.com/apps/6820/scriptrunner-for-jira?tab=overview&hosting=cloud

Fik vi nævnt, at vi er meget glade for Scriptrunner? Vi giver det i hvert fald vores varmeste anbefalinger - og prædikatet “Næsten uundværlig”.

 

Automation for Jira

Vi er ikke færdige med at tale om automatisering. Det næste add-on, vi har med på listen, er nemlig Automation for Jira, der er udviklet af Code Barrel, men senere opkøbt af Atlassian selv.

Hvor automatiseringen i Scriptrunner er script-baseret og således et værktøj, der er lavet til udviklere, er Automation for Jira bygget op om en grafisk brugerflade og er således point and click-baseret.

Med Automation for Jira er det let at bygge trigger-baseret automatisering, og derigennem synkronisering af eksempelvis parent- og subtasks, eller muligheden for at tracke SLAer.

Automation for Jira er tilgængelig til Atlassian Jira Data Center samt Atlassian Jira Server.

Vi giver Automation for Jira vores varmeste anbefalinger.

 

JSU Automation Suite for Jira Workflows

Og bare fordi vi kan - alle gode gange tre: Mere automatisering.

Vi skal måske starte med at sige, at der er et vist overlap mellem de tre add-ons. Dvs. selvom de hver især adresserer automatisering på forskellige måder, kan de samme opgaver sagtens løses af alle de tre add-ons.

JSU Automation Suite er udviklet af schweiziske beecom, der har været Atlassian-partnere siden 2004. JSUs styrke er muligheden for forbedring af workflows uden brug af kode. 

JSU Automation indeholder en stor mængde af stærke workflow-funktioner, der gør det muligt at lave workflows meget bedre, end Jira kan “out-of-the-box”. Der er desuden support for en lang række af både conditions, validators og post-functions.

Dette gør vedligeholdelse nemmere. beecom skriver selv, at det er maintenance free. Det må stå for deres egen regning, men der er ingen tvivl om at JSU workflows er nemme at arbejde med.

JSU Automation Suite er tilgængelig både til Jira Server, Jira Data Center og til Jira Cloud, og får gode anbefalinger med fra Netic.

 

Email this issue

Vi forlader automatiseringsverdenen og bevæger os i stedet til Ungarn. Nærmere bestemt softwareudviklingsvirksomheden META-INF, der har udviklet add-on’et “Email this Issue” for Jira. 

Email this Issue udvider Jira med fuld integration til din mailbox og er et meget stærkt værktøj, der efter vores mening hører med i næsten enhver Jira-installation.

Blandt de mange muligheder kan nævnes:

  • Automatisk (der var ordet igen) konvertering af indkommende mail til Jira-issues. Fang alle dele af en mail og kom disse data i et eller flere Jira felter
  • Afvis en mail pænt med en fejlbesked
  • Brug andre data end Jira key til at finde andre issues.
  • Knap på et issue, til manuelt at sende mail til andre om det pågældende issue
  • Send notifikationer til andre om kommentarer på et issue
  • Giver mulighed for at dine workflows trigger email-notifikationer

Dette add-on er blandt vores absolutte favoritter, og vi tøver ikke med at give det prædikatet: “Nærmest uundværlig”. Dette skal også ses i lyset af, at mail-funktionen i Jira ikke har ændret sig i flere år.

 

Repeating Issues

Vi bliver i det østeuropæiske og bevæger os fra Ungarn lidt nordpå til Polen. Her finder vi udviklingsfirmaet Codedoers, der har udviklet Repeating Issues.

Repeating Issues giver dig mulighed for at gentage Jira-issues ud fra en schedule, som du selv bestemmer. På den måde slipper du for at udføre gentagne tasks eller for meget manuelt arbejde.

Listen af features er lang:

  • Schedulering af issues og tasks
  • Relative deadline afhængig af create-date for en task
  • Undtagelser for gentagne tasks med hensyntagen til hvilke dage, der er arbejdsdage
  • Import af gentagne detaljer til schedulerede gentagne opgaver

Repeating Issues findes i udgaver til Jira Server samt til Jira Data Center - men endnu ikke til Jira Cloud.

Du kan læse mere om Repeating Issues på Atlassian Marketplace her: https://marketplace.atlassian.com/apps/1213072/repeating-issues?hosting=datacenter&tab=overview

 

Refined

Det svensk-finske firma Refined har udviklet add-on’et af samme navn. Refined er et stærkt værktøj til udvikling af temaer til Jira Service Desk og til Atlassian Confluence.

Med Refined kan du således lave både flotte og meget professionelle support- eller dokumentations-sites, der kan fungere som dine brugeres eller kunders indgang til dit support-univers eller til dokumentationsbiblioteket for dine services.

I Netic har vi selv brugt Refined til https://jira.netic.dk/servicedesk samt til vores Confluence-baserede dokumentationssite. Vi anbefaler varmt Refined.

Du kan læse mere om Refined på Atlassian Marketplace her: https://marketplace.atlassian.com/apps/1216711/refined-for-jira-sites-themes?hosting=datacenter&tab=overview

 

Exalate

Vi har skrevet et separat blogindlæg om Exalate. Det kan du finde her: https://blog.netic.dk/saadan-kan-du-ubesvaeret-samarbejde-paa-tvaers-af-opgave-og-projektstyringsvaerktoejer

Det er de færreste Jira-installationer - i hvert fald i store eller større virksomheder, der ikke er udvidet med en eller flere add-ons. Afhængigt af behov kan man støde på mange andre add-ons, end dem vi har nævnt i denne artikel.

Hvis du eller din virksomhed har behov for hjælp til jeres Jira-installation - uanset om det er til add-ons eller ej, er du naturligvis til enhver tid velkommen til at række ud til os.

Til slut i dette indlæg vil vi nævne, at vi i Netic faktisk også selv har udviklet add-ons til Jira. Vores mest solgte add-on hedder Jira User Export og kan findes her: https://marketplace.atlassian.com/apps/1220535/user-export-for-jira?hosting=datacenter&tab=overview

 

Et hold af Atlassian konsulenter – klar til at hjælpe dig

Hos Netic har vi et hold af Atlassian konsulenter, der kan assistere med alt lige fra rådgivning og arkitektur til migrering, drift og uddannelse, og ligesom vi arbejder tæt sammen med en række add ons-udviklere, udvikler vi også selv add-ons til Atlassians software.

Tøv ikke med at kontakte os for en uforpligtende snak. Du kan også møde vores konsulenter på en Atlassian Date. Det gør du ved at tilmelde dig nedenfor.

 

CTA atlassian date - 3@2x-1

 

Del indhold